rss

Gezond poetsen en wassen

Onze kasten met schoonmaakproducten puilen uit. Voor ieder oppervlak of elke huishoudelijke taak hebben we een ander "wondermiddel". Deze gespecialiseerde producten kosten handenvol geld en zijn dikwijls overbodig. Bovendien zijn ze vaak gemaakt van stoffen die schadelijk zijn voor onze omgeving en onze gezondheid.

Modern poetsen met oude producten

"Vroeger was het beter" horen we dikwijls. Dit is niet altijd waar, maar er zit wel een grond van waarheid in. Azijn, soda en bruine of groene zeep waren vroeger de drie basisproducten voor de schoonmaak. Terugkeren naar vroeger kan natuurlijk niet en is ook niet de bedoeling. Toch kunnen we veel van de producten in onze schoonmaakkast perfect vervangen door de oude middeltjes of door milieuvriendelijke producten, zonder aan kwaliteit in te boeten.

Schoon huis, schoon milieu?

Een van de nadelige gevolgen van onderhoudsproducten is de vervuiling van het drinkwater. Zuiver drinkwater is een groeiend probleem, niet alleen in de derde wereld maar ook in Europa en Vlaanderen. De vele chemische middelen die we in onze huishoudens gebruiken maken het moeilijker om het water te zuiveren. Vooral producten zoals ammoniak en javel zijn zeer slecht voor het milieu en de gebruiker. Gebruik liever onderhoudsproducten gemaakt uit plantaardige grondstoffen, die zijn veel minder belastend voor het milieu en het water.

Wat is “echt” proper?

Het idee dat alles bacterievrij en steriel schoon moet zijn is iets van deze tijd. Laat je niet leiden door reclame voor allerlei producten. Wist je dat een kwartier na het schoonmaken de bacteriële toestand alweer dezelfde is als voor het poetsen?
Het veelvuldig schoonmaken met desinfecterende middelen maakt de bacteriën bovendien weerbaarder waardoor we alsmaar zwaardere middelen moeten gebruiken. Als je het sanitair (en de rest van het huis) regelmatig onderhoudt, heb je deze middelen niet nodig. Gebruik ze wel als er bij jou thuis een overdraagbare ziekte heerst.

Bron: Ecohuis Antwerpen

Waar vind ik meer informatie?

Klik verder om op de website van het Ecohuis Antwerpen de brochure 'Proper poetsen' binnen te halen. De brochure vertelt meer over milieuvriendelijke schoonmaak- en (vaat)wasproducten. Je leest er onder meer hoe je middelen als soda en bruine zeep of microvezeldoekjes optimaal gebruikt.

Klik verder om het artikel 'Ecologische Schoonmaakmiddelen' uit het ecologisch magazine de Koevoet binnen te halen. De Koevoet wordt uitgegeven door Dialoog, een onafhankelijke vzw die particulieren en zelfstandigen wil informeren over duurzaam bouwen, verbouwen en wonen.  

Klik verder om naar de website van vzw Dialoog te gaan.

Laatst gewijzigd op: 02 mei 17