rss

Rookmelders

Jaarlijks vallen in België ongeveer 120 dodelijke slachtoffers bij woningbranden. En dan hebben we het nog niet over de vele gewonden en de enorme materiële schade die de 10.000 branden aanrichten. Een rookmelder kan dit helpen voorkomen: een correct geplaatste rookmelder verdubbelt je overlevingskans bij brand.

Als je na 31 december 2012 een nieuw huurcontract afsluit voor een huurwoning moet de woning uitgerust zijn met voldoende rookmelders. Deze verplichting geldt voor alle woningen waarvoor een nieuw huurcontract wordt afgesloten.

Voor oudere huurcontracten (dit zijn alle huurcontracten voor woningen, afgesloten vóór 1 januari 2013) wordt de verplichting in fasen voorzien. Vanaf 2016 is het verplicht om in alle huurwoningen gebouwd voor 1945 een rookmelder te plaatsen. Vanaf 2019 moet elke huurwoning uitgerust zijn met een rookmelder.

Sedert 2009 is het ook verplicht om rookmelders te installeren in alle nieuw te bouwen woningen en alle woningen waaraan renovatiewerken worden uitgevoerd en waarvoor een stedenbouwkundige vergunning vereist is.

Op elke verdieping, ook in de kelder en op zolder, moet minstens één rookmelder geplaatst worden. In kamerwoningen moet elke kamer én elke gemeenschappelijke kookruimte minstens één rookmelder hebben.

In een woning mag alleen een optische rookmelder geplaatst worden. Het toestel moet het CE-label dragen.

De verhuurder is verantwoordelijk voor de aankoop en plaatsing van de rookmelders. De verhuurder zal op het einde van de levensduur de rookmelder ook vervangen.

De huurder moet het toestel onderhouden, lees maandelijks het stof verwijderen. Test ook tenminste één keer per maand de rookmelder.

Klik verder om op de website van de Vlaamse overheid de folder 'Rookmelders' binnen te halen.

Klik verder om op de website van Wonen-Vlaanderen naar de pagina 'Vlaamse verplichtingen voor rookmelders' te gaan waar je verder alle informatie vindt. Heb je nog een vraag, dan kan je een mailtje sturen naar rookmelders@rwo.vlaanderen.be.

Klik verder om op de website van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken besafe.be naar de pagina over rookmelders te gaan. Je vindt op deze site ook meer informatie rond brandpreventie in het algemeen.

Aan de woonloketten vind je ook brochures over brandpreventie. Klik verder om naar de praktische gegevens van de woonloketten te gaan.

Laatst gewijzigd op: 27 februari 19