rss

Brand- en inbraakpreventie

Hoe omgaan met brandgevaar?

Jaarlijks vallen in België ongeveer 120 dodelijke slachtoffers bij woningbranden. En dan hebben we het nog niet over de vele gewonden en de enorme materiële schade die de 10.000 branden aanrichten. Je kan zich hiertegen wapenen met enkele eenvoudige maatregelen. Als je dan toch te maken krijgt met brand, kan je nog veel kwaad voorkomen. Er is niet meer nodig dan een rookmelder, een brandblusapparaat, een branddeken en een vluchtplan.

Geef vuur minder kans

Schakel enkele oorzaken van brand uit. Rook niet in bed en hou aanstekers en lucifers buiten het bereik van kinderen. Laat brandende kaarsen nooit alleen achter (denk aan een rondlopend huisdier!). Schakel elektrische toestellen volledig uit. Zorg ervoor dat elektrische snoeren en toestellen niet te warm worden. Bewaar brandbare stoffen liefst buiten de woning in bijvoorbeeld een metalen kast. Berg ze zeker op in een geventileerde ruimte.

Vier eenvoudige maatregelen

Plaats een rookmelder. Klik verder om meer te lezen over de keuze van een rookmelder en waar u hem het best plaatst.   

Koop een brandblusser en leer hoe het toestel werkt. Plaats het toestel centraal in de hal. Je kan ook in de slaapkamer een toestel plaatsen, koop desnoods meerdere toestellen.
Koop een blusdeken en hang het binnen handbereik in de keuken aan de muur. Zo zal je het met uw twee handen heel snel kunnen open plooien. Stop het niet weg achterin een lade, je zal zo kostbare minuten verliezen.

Maak een vluchtplan met een vluchtroute en een taakverdeling. Hou de vluchtroute altijd volledig vrij. Bewaar jouw huissleutels op een eenvoudige en toegankelijke plaats. Hang eventueel een reservesleutel nabij de deur maar buiten het zicht van inbrekers. 

Aan de gemeentelijke woonloketten vind je een handige folder met praktische tips over aankoop en plaatsing van rookmelders.

De Federale Overheidsdienst Binnenlandse zaken informeert de burger over veiligheid en preventie. Surf naar www.besafe.be of bel het nummer 02 557 33 99.

Klik verder om op deze website direct naar de pagina 'Tips voor mijn huis' te gaan. Je vindt er veel informatie over brandpreventie en rookmelders maar bijvoorbeeld ook over de preventie van CO-vergiftiging en inbraakpreventie.

Klik verder om op de website van Logo Gezond + de brochure 'Houtkachel of haard? Stook slim en zonder zorgen' op te halen

Ook op de website van de Stichting Brandwonden vind je meer informatie over brandpreventie.

Aan de woonloketten vind je ook brochures over brandpreventie. Klik verder om naar de praktische gegevens van de woonloketten te gaan. 

Laatst gewijzigd op: 10 augustus 16