rss

CO-preventie

CO of koolstofmonoxide is een gas. Je ruikt het niet, je ziet het niet, je proeft het niet en je voelt het niet. Het is gevaarlijk en je kan er zelfs van sterven. Vandaar de bijnaam van CO: een stille moordenaar in huis.

Alle geisers en alle verwarmingstoestellen die werken op gas, kolen, mazout en petroleum hebben veel lucht nodig om goed te branden. De zuurstof uit de lucht wordt verbrand tot CO2 of koolstofdioxide. Als er te weinig zuurstof is wordt CO gevormd. Bij elektrische toestellen kan geen CO ontstaan.

Hoe kan ik CO-vergiftiging voorkomen?

Zorg voor voldoende verluchting.

In de kamer waar een geiser of een verwarmingstoestel zonder rookafvoer staat, moet je altijd zorgen voor extra verluchting. Zorg dat de schoorsteen goed trekt. Als de verbrandingsgassen niet weg kunnen via de schoorsteen of rookafvoer komt er CO in de kamer. 

Schoorstenen en rookkanalen

Schoorstenen en rookkanalen moeten minstens 1 meter boven de dakrand uitsteken. Let ook op voor hinder door bomen, struiken of gebouwen. Gebruik nooit een flexibele slang zoals voor een dampkap. De schoorsteen moet droog zijn en mag geen gaten of scheuren laten zien. CO kan immers door een scheur in de schouw in een andere kamer binnendringen.

Sluit kachels en ketels correct aan op de schoorsteen en laat deze regelmatig reinigen. Ook vogelnesten in de schoorsteen kunnen gevaarlijk zijn! 

Er bestaan ook geisers, kachels en ketels met muurdoorvoer. Deze toestellen hebben geen schoorsteen nodig. Zij zuigen de nodige lucht direct van buiten aan en drijven de verbrandingsgassen rechtstreeks weer naar buiten. Het zijn zeer veilige toestellen als ze goed zijn aangesloten. Bij aankoop zijn ze wel iets duurder.

Klik hier om op de website van de Vlaamse Overheid de wettelijk regels over het reinigen van schoorstenen te vinden.

Gebruik toestellen op een veilige manier

Laat geisers en verwarmingstoestellen plaatsen door een vakman. Laat ze onderhouden en gebruik ze op de juiste manier. Plaats bij voorkeur een toestel met rookafvoer. Ongeveer de helft van de CO-vergiftigingen wordt veroorzaakt door kleine 5-liter-keukengeisers die aangesloten worden op een douche of een bad. Gebruik voor een douche minstens een 10-litergeiser en voor een bad minstens een 13-litergeiser.

Nieuwe toestellen hebben een beveilig voor als de schoorsteen niet goed trekt. Verwijder deze nooit!

Plaats een goedgekeurde CO-melder op een correcte manier. Hij kan je leven redden.

Verplaatsbare toestellen op petroleum, kerosine of gas hebben geen schoorsteen. Ze verbruiken zuurstof uit de kamer. De verbrandingsgassen komen daarna in dezelfde kamer terecht. Gebruik ze liever niet. Ze zijn echt gevaarlijk! Doe je dat toch? Gebruik ze dan maximum 1 uur aan één stuk. Gebruik ze nooit terwijl je slaapt. Verlucht altijd de kamer terwijl je het toestel gebruikt.

Elektrische verwarmingstoestellen maken nooit CO aan. Ze zijn dus veiliger in gebruik maar wel duurder in het verbruik.

Een kachel op een lage stand laten branden is gevaarlijk. Dit vermindert de trek in de schoorsteen. Plaats daarom nooit een te grote kachel in een kleine kamer. Want je zal het dan vlug te warm krijgen en toch de kachel op een lage stand zetten. Dat is heel gevaarlijk. Laat de zuurstofklep van een kolen- en houtkachel voldoende open. Er moet steeds genoeg zuurstof bij de vlammen kunnen. Zorg dat er via een raam of deur lucht binnen kan.

Centrale verwarmingsinstallaties op gas moeten om de twee jaar verplicht een onderhoudsbeurt krijgen. Voor installaties op stookolie en vaste brandstoffen is dit jaarlijks verplicht. Het is de gebruiker die het onderhoud moet uitvoeren. In huurwoningen is dit dus de huurder. Klik hier om op de website van de Vlaamse Overheid de wettelijk regels over het onderhoud van centrale verwarmingsinstallaties te vinden.

Hoe herken je een CO-vergiftiging?

De mogelijke klachten zijn hoofdpijn, braken, flauw vallen en uiteindelijk zelfs de dood. Let op: de klachten kunnen bij verschillende personen tegelijk voorkomen. Ook huisdieren reageren op een CO-vergiftiging. Let ook op als de klachten steeds op bepaalde tijdstippen terugkomen, bijvoorbeeld bij het nemen van een bad, een douche of tijdens de afwas.

Je kan ook zien dat er een risico is op een CO-vergiftiging. Gele gasvlammen wijzen op een slechte verbranding en dus op de vorming van CO. Ook een hoge roetafzetting op muren rond gasgeisers kan hierop wijzen. Ook een abnormaal hoge vochtigheid en condensatie in huis kan wijzen op CO.

Wat moet je doen wanneer iemand een CO-vergiftiging heeft?

Let eerst op je eigen veiligheid! Open eerst ramen en deuren. Schakel het toestel uit.Is de persoon bewusteloos: bel 112 en vermeld dat het om een CO-vergiftiging kan gaan. Is de persoon niet bewusteloos: breng hem uit de kamer en bel de huisarts. Vermoed je een CO-probleem? Contacteer het woonloket om na te gaan hoe het je van dienst kan zijn.

Aan de woonloketten vind je ook brochures over CO-preventie. Klik hier voor hun contactgegevens.

Klik hier om de handige folder 'CO, een gevaar in huis: doe er iets aan' binnen te halen op de website van de Vlaamse overheid.

Klik hier om op de website van het Antigifcentrum de uitgebreide brochure 'CO-vergiftiging voorkomen' binnen te halen.

Klik hier om op de website van Logo Gezond + de brochure 'CO, een stille moordenaar in huis' binnen te halen.

Op de website besafe.be vind je veel informatie over de preventie van CO-vergiftiging maar bijvoorbeeld ook over diefstal- en brandpreventie.

De Vlaamse verbeteringspremie is er ook voor verbeteringswerken die het risico op een CO-vergiftiging kunnen vermijden. Klik hier om naar de pagina 'Vlaamse Verbeteringspremie' te gaan.

Laatst gewijzigd op: 10 augustus 16