rss

Zorgwonen

Wat is zorgwonen?

Zorgwonen is het laten inwonen van een zorgbehoevende en/of oudere persoon in een bestaande woning. Zorgwonen geeft deze mensen de mogelijkheid om zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving of bij familie te blijven wonen. Ouderen kunnen intrekken bij hun kinderen of, omgekeerd, een kind gaat inwonen bij de ouders. Ook de opvang in huis van een persoon met een beperking kan een vorm van zorgwonen zijn.

Een andere naam voor zorgwonen is kangoeroewonen.

Vroeger werden alle inwonenden beschouwd als één gezin. Veelal moesten de gezinsleden dan inleveren op sociale uitkeringen en/of sociale voordelen. Nu behouden zowel de zorgverlener als de zorgbehoevende elk hun statuut als apart gezin.

Zorgwoning

Een zorgwoning is een ondergeschikte woonruimte die zich bevindt in een bestaande woning. De 'zorgwoonruimtes' mogen niet meer innemen dan één derde van de ganse woning. In de zorgwoning mogen maximum twee ouderen (vanaf 65 jaar) of personen met een beperking wonen. De zorgwoning moet van dezelfde eigenaar zijn als de hoofdwoning.

Procedure

Wie een zorgwoning wil inrichten moet dit met een meldingsformulier aangeven bij de gemeente. Wanneer je aan de voorwaarden voldoet, registreert de gemeente in het Rijksregister dat jouw woning een zorgwoning is. Alle instanties die gebruik maken van de gegevens van het Rijksregister zijn zo ook op de hoogte van de nieuwe woonsituatie en houden hiermee rekening voor bijvoorbeeld de berekening van een premie of uitkering.

Als de zorg stopt, ben je verplicht om de stopzetting van het zorgwonen te melden aan de gemeente. Je gebruikt hiervoor hetzelfde meldingsformulier als hierboven.

Meer informatie?

Klik verder om in de productencatalogus van de Vlaamse overheid meer te lezen over Zorgwonen of kangoeroewonen. Onderaan deze webpagina vind je ook een antwoord op veelgestelde vragen.

Meer informatie vind je verder op pagina Zorgwonen of kangoeroewonen van de website Ruimte Vlaanderen.

De woonloketten helpen je graag verder. Klik verder om naar de praktische gegevens van de woonloketten te gaan.

Laatst gewijzigd op: 02 mei 17