rss

Wat betekent 'Levenslang en aangepast'?

Levenslang wonen en aanpasbaar (ver)bouwen of meegroeiwonen betekent dat je jouw woning zo (ver)bouwt dat ze later gemakkelijk kan meegroeien met jezelf en jouw gezin. En dat ze als het nodig is eenvoudig kan aangepast worden aan nieuwe noden. Denk maar aan de gevolgen van een zware ziekte, een handicap na een ongeval of het ouder worden. Het is best mogelijk dat jouw woning dan niet meer zal voldoen. Jouw woning levenslang (ver)bouwen voorkomt dat je dan zal moeten verhuizen uit jouw vertrouwde leefomgeving. Bovendien bespaar je jezelf hierdoor dure aanpassingswerken achteraf. Later werken laten uitvoeren kost meer tijd, geld en energie. 

Een levenslange woning is geschikt voor de breedst mogelijke waaier van mensen, groot en klein, jong en oud, …

Pak het slim aan vóór de bouw/verbouwing: flexibel en aanpasbaar op termijn. Als een woning gemakkelijk aan te passen is, bespaar je later kosten én zorg je ervoor dat jouw huis meer waard is. Bij het bouwen van een nieuwe woning of een grondige verbouwing hou je dus best rekening met een aantal voorwaarden zoals toegankelijkheid, veiligheid en comfort.

Toegankelijk zodat iedereen in de woning kan leven, ongeacht de leeftijd, de lichamelijke kenmerken, capaciteiten of beperkingen.

Veilig zodat er geen ongelukken gebeuren als gevolg van fout gedimensioneerde ruimtes en gevaarlijke punten in de woning.

Comfortabel zodat wie minder mobiel is en zeer gebonden is aan zijn woning toch kan genieten van een hoger comfort.

Enkele eenvoudige voorbeelden van aandachtspunten bij een nieuwbouw of een verbouwing van uw woning zijn:

  • vermijd drempels en onnodige niveauverschillen tussen de kamers
  • deel jouw woning zo in dat kamers later een nieuwe functie kunnen krijgen, denk maar aan een werkkamer op het gelijkvloers die later kan omgevormd worden tot een slaapkamer of badkamer
  • voorzie brede deuren (85 cm) en gangen (100 cm) zodat je altijd met een kinderwagen of een rolstoel binnen kan
  • kies voor een rechte trap zodat je later eventueel een stoellift kunt plaatsen 
  • installeer een douche in plaats van een bad. Bij een inloopdouche ligt de douchevloer op hetzelfde niveau als de badkamervloer

Laatst gewijzigd op: 15 januari 16