rss

Jouw dagdagelijkse energie

Energie is duur geworden. Je hebt er dan ook alle belang bij om energie te besparen en ook het milieu is ermee gebaat.

Wie dit wenst kan een gratis energiescan laten uitvoeren. Het aantal scans is wel beperkt. Voor personen met een laag inkomen (de zogenaamde beschermde afnemers) is er echter geen beperking.

Meten is weten ... als je je verbruik van dichtbij opvolgt kan je bewuster omspringen met energie en dus besparen. Op deze pagina maak je kennis met enkele instrumenten om je energieverbruik in de gaten te houden. Ook de energiemeter waarmee je het verbruik van één bepaald toestel kan meten komt aan bod. 

Misschien kan je ook geld besparen door een andere leverancier te kiezen. De V-test helpt je hierbij. 

Mensen met een laag inkomen kunnen voor hun energiekosten misschien genieten van de Verwarmingstoelage of beroep doen op het Fonds gas en elektriciteit.

Tenslotte vind je hier meer informatie over de budgetmeter en de werking van de Lokale Adviescommissie wat betreft een eventuele afsluiting.

Wie wil investeren in energiebesparing moet elders op deze website zeker een kijkje gaan nemen onder de Woonpremies.

Zo zijn er de premies voor energiebesparende maatregelen van Eandis. Wie recht heeft op het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas (de zogenaamde beschermde afnemer) krijgt een hogere premie. Een beschermde afnemer kan ook een premie aanvragen na aankoop van een condensatieketel of een energiezuinige koelkast en wasmachine.

Wie investeert in dakisolatie kan genieten van een fiscale vermindering. Eigenaars die het dak van een huurwoning isoleren, kunnen onder bepaalde voorwaarden genieten van een extra hoge sociale dakisolatiepremie. Vele energiebesparende investeringen komen ook in aanmerking voor de Vlaamse verbeteringspremie en renovatiepremie.

Laatst gewijzigd op: 08 januari 16