rss

Waar vind ik meer informatie?

Duurzaam (ver)bouwadvies

De Gentse Milieu Advieswinkel (MAW) geeft al jaren professioneel advies aan particulieren over duurzaam (ver)bouwen. Isolatie, ventilatie, verwarming, zonne-energie, duurzame en gezonde bouwmaterialen, waterbesparing... het komt allemaal aan bod. In een sessie van anderhalf uur krijg je heel wat concrete tips mee om jouw (ver)bouwproject duurzaam aan te pakken.

Een sessie kost normaal 136 euro maar het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen van de provincie Oost-Vlaanderen betaalt alvast de helft van het bedrag. Ook de gemeenten Laarne en Wetteren leggen de helft bij, voor inwoners van Laarne en Wetteren is het advies dus volledig gratis. Inwoners uit Wichelen betalen voor een sessie slechts 68 euro.

Klik verder om de folder 'Uw droomhuis? Begin met bouwadvies' binnen te halen.

Een afspraak maken kan door het digitaal aanvraagformulier in te vullen.  De adviseurs nemen dan snel contact op om een afspraak vast te leggen.

Met een beknopte vraag kan je terecht bij het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen, telefoon 09 267 78 07, e-mail dubo@oost-vlaanderen.be. Klik verder om naar de website van het Steunpunt te gaan.

Klik verder om naar de website van de Milieu Advieswinkel te gaan. Je vindt er ook heel wat praktische informatie over duurzaam consumeren, afvalpreventie en ecologisch leven.

Gids voor duurzaam wonen en bouwen

Bouwplannen of plannen voor een kleinere of grotere verbouwing? Deze gids helpt je op weg naar de meest duurzame oplossingen. De gids is stapsgewijs opgebouwd en begint bij de keuze van een locatie en geeft vervolgens een leidraad voor een goed ontwerp. Ook de energieprestaties en het water- en materiaalgebruik komen aan bod. Tot slot volgen nog tips om van jouw huis een veilige en gezonde thuis te maken.

De Gids voor duurzaam wonen en bouwen is een initiatief van de Vlaamse Overheid en de 5 provinciale Steunpunten Duurzaam Wonen en Bouwen.

Klik verder om de Gids voor duurzaam wonen en bouwen te lezen. Je kan de brochure ook per post bestellen door een mailtje te sturen naar dubo@oost-vlaanderen.be. Vermeld duidelijk het leveringsadres en het aantal exemplaren dat je wenst te ontvangen.

Advieslijst 'Hoe bouw ik een duurzame woning?'

Deze uitgebreide brochure wil met concrete richtlijnen en adviezen tonen hoe je een duurzame woning opbouwt. De lijst heeft vooral de bedoeling om een volledig overzicht te geven. Op basis van deze advieslijst kan je dan keuzes maken.

De advieslijst is een initiatief van de Vlaamse Overheid en de 5 provinciale Steunpunten Duurzaam Wonen en Bouwen.

Klik verder om de advieslijst 'Hoe bouw ik een duurzame woning?' te lezen.

Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen

Het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen van de provincie Oost-Vlaanderen wil zowel particulieren, gemeenten, bouwprofessionelen, scholen, verenigingen en woon- en welzijnsorganisaties bereiken.

Particulieren kunnen er terecht voor advies en informatie, de doorlichting bouw- en verbouwingsplannen, informatiesessies en subsidies.

Klik verder om naar de website van het Steunpunt te gaan.

Dialoog vzw

Dialoog is een onafhankelijke vzw die particulieren en zelfstandigen wil informeren over duurzaam bouwen, verbouwen en wonen. Dialoog wil helpen bewuste keuzes te maken om tot een kwalitatief beter sociaal en ecologisch leven te komen. Dialoog geeft advies, verzorgt vormingen en geeft publicaties uit. Dialoog is ook de uitgever van het ecologisch magazine de Koevoet.

Klik verder om naar de website van vzw Dialoog te gaan.

(Ver)bouw met kennis van zaken

Dialoog is ook de inrichter van de Bouwteams.  Tijdens twee zaterdagen krijg je van een bouwdeskundige van Dialoog de nodige technische en praktische bagage rond energiezuinig (ver)bouwen. Dat is altijd handig, ook als je zelf niet de handen uit de mouwen steekt. Voorkennis is niet vereist. Het aantal deelnemers is beperkt zodat iedereen ruim aan bod komt.

Je krijgt antwoord op vragen over correct isoleren, energiezuinige installaties, vocht en schimmels vermijden, waterverbruik, ventilatie, enzoverder.

De Bouwteams vinden plaats in samenwerking met netwerkbeheerder Infrax.

Deelname kost slechts 40 euro, cursuspakket inbegrepen. De Bouwteams zijn snel volzet. Inschrijven gebeurt bij voorkeur online. Klik verder om naar de website van de Bouwteams te gaan. Telefonisch inschrijven kan via het telefoonnummer 016 23 26 49 van Dialoog.

Ecobouwers

Ecobouwers is een initiatief van de Bond Beter Leefmilieu (afgekort als BBL). De website is een ontmoetingsplaats met heel wat technische informatie en concrete ervaringen over duurzaam bouwen. Je komt er in contact met geëngageerde en milieubewuste (ver)bouwers en met professionals. Ecobouwers heeft maar één doel: meer duurzame en energiezuinige huizen in Vlaanderen. 

Klik verder om naar de website van Ecobouwers te gaan.

Ecobouwers werkt ook mee aan diverse campagnes rond energiebesparing. De bekendste is Ecobouwers Opendeur waarbij je elk jaar in november gratis kunt binnenkijken in een 150-tal lage-energiewoningen, passiefhuizen en bio-ecologische woningen.

Klik verder om naar de website van Ecobouwers Opendeur te gaan.

Een andere campagne is de Energiejacht die elk jaar loopt van 1 december tot 31 maart. Tijdens die periode probeer je zoveel mogelijk energie te besparen aan de hand van concrete tips die je meekrijgt via deze website. Dat kan individueel, maar nog beter in groep. Elke groep krijgt immers de hulp van een energiemeester die een gratis opleiding genoten heeft. Via een handige instrument op de website van de Energiejacht krijg je direct zicht op uw energieverbruik.

Klik verder om naar de website van de Energiejacht te gaan.

VIBE vzw

Het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen (VIBE) informeert over gezond en milieuverantwoord bouwen en wonen. VIBE behandelt alle onderwerpen die hiermee te maken hebben: niet alleen energie- en waterbesparing, maar ook ruimtegebruik, ecologische stedenbouw en gezonde bouwmaterialen. Dit vanuit het standpunt van gezondheid en milieu.  In een databank kan je op zoek gaan naar bio-ecologische producten, leveranciers, verkooppunten, aannemers, architecten,… die een VIBE-erkenning bezitten.

Klik verder om naar de website van het VIBE te gaan.

Pixii (voorheen bekend als Passiefhuis-Platform vzw)

Hét referentienetwerk voor energieneutraal bouwen in België. Binnen de transitie naar een duurzame samenleving ondersteunt de organisatie als neutrale wetenschappelijke onderzoeksinstelling de bouwactoren bij zowel innovatie, informatie en netwerking als op de werf. De organisatie verenigt meer dan 200 toonaangevende bedrijven in de bouwsector en wil met haar actieve ledencommunity inspireren en motiveren tot het bouwen van passieve en energieneutrale gebouwen. Pixii levert professioneel advies en begeleiding aan bedrijven en particulieren, netwerkt met beleids- en opiniemakers, verleent certificaten aan passieve en energieneutrale projecten en organiseert evenementen en gespecialiseerde opleidingen rond energiezuinig bouwen. De organisatie focust op vier essentiële thema’s: passief en energieneutraal bouwen, slimme gebouwen, diepe renovatie en geïntegreerd design.

Klik verder om naar de website van Pixii te gaan.

Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie

Voor wie over de grens een kijkje wil nemen: het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) is al 25 jaar een koploper op het gebied van duurzaam bouwen.

Klik verder om naar de website van het NIBE te gaan.

Laatst gewijzigd op: 16 augustus 16