rss

Minimale kwaliteitsnormen

Een woning of kamer moet voldoen aan minimale kwaliteitsnormen. Als het om een kamer gaat, tellen ook de gemeenschappelijke toiletten, keukens en badkamers mee. Ze moet voldoende stevig en stabiel zijn. Er mag geen vochtschade zijn. In een meergezinswoning telt ook vochtschade in het gemeenschappelijk deel mee. Bij kamers kijkt men ook naar vochtschade in de kelder van het gebouw. Ramen en deuren moeten in een goede staat zijn. Lage ramen op een verdieping moeten een voldoende hoge en stevige borstwering hebben. De wanden en vloeren moeten naar behoren afgewerkt zijn. De woning of kamer moet veilig toegankelijk zijn en elke woning of kamer moet een aparte bel en brievenbus hebben. De woning of kamer moet ook voldoende verlicht en verlucht kunnen worden. De woning moet brandveilig zijn.

Binnenin de woning moet er toilet zijn en een bad of douche. Deze ruimtes moeten minstens 180 cm hoog zijn. De elektrische, stookolie- en gasinstallatie moet voldoende veilig zijn. Er mag geen risico op CO-vergiftiging zijn. In een pand met kamerwoningen moet er een toilet, keuken en badkamer zijn. Bovendien zijn in de kamer maar ook in de gemeenschappelijke toiletten, keukens en badkamers verwarmingstoestellen van het open type verboden. De bad-, keuken- en toiletfuncties moet vakkundig geïnstalleerd zijn en naar behoren werken.  Er moet de mogelijkheid zijn om de woning te verwarmen en een aansluiting op drinkbaar water is verplicht.

De woonlokalen in een zelfstandige woning moeten samen minstens 18 m² groot zijn. In die oppervlakte moet het plafond minstens 220 cm hoog zijn. 

Vanaf 2015 moet je ook rekening houden met de dakisolatienorm. Deze zal in fasen ingevoerd worden.

In een onderzoek levert elk gebrek strafpunten op. Vanaf 15 punten is een woning of kamer ongeschikt. Als er bovendien een veiligheids- of gezondheidsrisico is is de woning onbewoonbaar. Is dit risico echt acuut kan ook de burgemeester een woning onbewoonbaar verklaren.    

Klik verder om op de website van Wonen-Vlaanderen meer te lezen over kwaliteitsnormen voor huurders, verhuurders en eigenaars.

Klik verder om de handige folder 'Kwaliteitsnormen voor zelfstandige woningen en kamers' (versie december 2013) binnen te halen.

De woonloketten van de gemeenten Laarne, Wetteren en Wichelen helpen je graag verder met je vragen over de minimale kwaliteitsnormen. Klik verder om naar de praktische gegevens van de woonloketten te gaan.

Laatst gewijzigd op: 15 januari 16