rss

Ik wil een woning kopen

Hoe maak ik mijn keuze?

Wie een woning wil kopen heeft een grote keuze. Het aanbod is enorm. Omdat het aanbod zo groot is, is het extra moeilijk een goed huis of appartement te kopen. Het kaf van het koren scheiden, dat is de boodschap. Hierbij vind je enkele tips om een goede keuze te maken.

Huis kopen met of zonder een immobiliënkantoor?

Het voordeel van het kopen met een immobiliënkantoor is dat je meestal goed op de hoogte bent van het aanbod. Immobiliënkantoren plaatsen hun huizen of appartementen op het internet waardoor je ze goed kan opzoeken. Een nadeel is dat het immobiliënkantoor natuurlijk een percentage op de verkoopsprijs opstrijkt. Immobiliënkantoren hebben er zo belang bij dat jij het huis of appartement zo duur mogelijk betaalt. Als koper kan je daarom iets terug vragen: wees echt niet bang om alle vragen die je hebt op het immobiliënkantoor af te vuren.

Gebruik immobiliënwebsites

Op internet vind je tegenwoordig heel wat immobiliënwebsites waarop huizen en appartementen te koop worden aangeboden. Handig is dat sommige websites toelaten in te schrijven op een gepersonaliseerde nieuwsbrief. Zo word je verwittigd wanneer er een nieuw huis of appartement in jouw buurt te koop komt.

Koop goedkoop door af te bieden

Wie de verkoopsprijzen bekijkt, merkt dat er een groot verschil is tussen de vraagprijzen en de prijzen die effectief voor huizen en appartementen betaald worden. Meer dan ooit moet je onderhandelen en afbieden wanneer je een huis koopt. Laat je daarom niet afschrikken door een hoge vraagprijs. Bied alleszins in eerste instantie lager dan wat je werkelijk wil betalen voor je huis of appartement. Dit laat ruimte om tot een consensus te komen.

Vergelijk woningen

Probeer zoveel mogelijk woningen te bezichtigen. Zo krijg je zicht op de gangbare prijzen en leer je verkooptechnieken onderscheiden. Wie een huis koopt, moet vergelijken, altijd.

Wees geduldig!

Overhaast beslissingen nemen is nooit goed, en zeker niet wanneer je een woning wil kopen. Laat je niet opjagen door makelaars die snel een huis of appartement willen verkopen. Als je besluit niet toe te happen, wees er dan van overtuigd dat er nieuwe kansen komen.

Ga vooraleer je tot de koop overgaat eens met je bank praten

Veel kopers komen voor een onaangename verrassing te staan na het tekenen van een verkoopovereenkomst: niet iedereen krijgt immers gemakkelijk een lening of hypothecair krediet. Je moet dan geld lenen tegen erg hoge rentevoeten of krijgt in het ergste geval geen lening. Weg droom. Vaak moet je ook nog een fikse boete betalen aan de verkoper. Eerst weten of en hoeveel je kan lenen voorkomt zo heel wat narigheid.

Bezichtig het huis of appartement meermaals overdag!

Vooraleer je definitief beslist een huis of appartement te kopen, moet je zeker twee maal gaan kijken. Neem verschillende mensen mee en slaap enkele nachtjes alvorens een beslissing te nemen. Zorg er ook voor dat je het huis of appartement overdag kan bezichtigen. Mankementen vallen bij kunstmatig licht veel minder goed op. Wees ook niet te verlegen om de bezichtiging grondig te doen. Je mag echt een kast opzij schuiven als je denkt dat daar een vochtige plek achter verborgen zit.

Denk goed na vooraleer een voorlopige verkoopovereenkomst te tekenen

De voorlopige verkoopovereenkomst of het compromis is bindend. Lees dus nauwkeurig alles na. Soms zal de verkoper of het immobiliënkantoor bepalingen in het compromis plaatsen die “normaal” lijken, maar eigenlijk niet standaard zijn (bijvoorbeeld, je krijgt minder tijd dan de wettelijke 4 maanden om het huis of appartement dat je kocht te betalen). Wanneer je twijfelt kan je altijd advies vragen aan een notaris.

Ik heb een keuze gemaakt, wat nu?

Vooraleer je tot de aankoop van een woning overgaat, is het belangrijk dat je eerst voldoende informatie inwint. Eens de koop gesloten is, moet een verkoopovereenkomst opgesteld worden. Later volgt de notariële akte. Om de koop te financieren zal je hoogstwaarschijnlijk een hypothecaire lening moeten aangaan. Na de ondertekening van de notariële akte ben je officieel eigenaar van de woning en zal je daar jaarlijks onroerende voorheffing voor moeten betalen. Ook een woningverzekering afsluiten voor je nieuwe woning is aangewezen.

Bij de aankoop van een woning komt dus zoveel kijken dat je het overzicht wel eens zou kunnen verliezen. De rubriek 'kopen en verkopen' op de portaalsite van de Federale Overheid wil je helpen om dat te voorkomen.
Je vindt de rubriek 'Kopen en verkopen' op de website van de Federale Overheid hier.
Ook de site van de Nederlandstalige notarissen informeert je over alle mogelijk aspecten van kopen en verkopen. Je vindt de site hier.

Laatst gewijzigd op: 15 januari 16