rss

Ondersteuning van huurders

Juridisch advies

Heb je als huurder een vraag of heb je een probleem? Je kan altijd beroep doen op gratis juridisch advies. Klik verder om meer te lezen over de mogelijkheden hierbij.

Tussenkomst in de huurwaarborg

In bepaalde gevallen kan het OCMW tegemoetkomen bij de betaling van de waarborg die je als huurder moet betalen.
Deze tegemoetkoming is afhankelijk van je inkomen, de huurprijs, eventuele schuldenlast enzoverder. Hiervoor bestaan echter geen vaststaande criteria: iedere aanvraag wordt individueel beoordeeld aan de hand van een sociaal onderzoek.

Je neemt dus best contact op met het Woonloket van het OCMW in je gemeente. Klik verder om naar de praktische gegevens van de woonloketten te gaan.

Energie

Een lagere energiefactuur, ook in huurwoningen, start met tal van kleine ingrepen: spaarlampen, spaardouche, buisisolatie, radiatorfolie. Via een gratis energiescan kom je er meer over te weten. Maar uiteraard kan je meer energie besparen. Vooral met dakisolatie. Er wordt prioriteit gegeven aan dakisolatie in huurwoningen (die binnen enkele jaren verplicht wordt). In bepaalde gevallen krijg je nog een premie van 23 euro per m².

Klik hier om op de website van Woonplus naar de pagina 'Energiescan' te gaan.

Klik hier om op de website van Woonplus naar de pagina 'Extra hoge premie sociale dakisolatie' te gaan.

Premies

Als huurder kan je ook recht hebben op premies. Hieronder vind je een beknopt overzicht. Klik op de naam van de premie om elders op deze website de juiste informatie te vinden.

BTW-tarief van 6% voor de renovatie van woningen ouder dan 10 jaar

Als je huurwoning ouder is dan 10 jaar moet je maar 6% BTW betalen op de facturen voor renovatiewerken. Dit geldt ook voor huurders. Aannemers passen het tarief automatisch toe.

Vlaamse verbeteringspremie

Deze premie subsidieert kleinere verbeteringswerken aan de woning. Ze kan ook door huurders aangevraagd worden. Er gelden inkomensvoorwaarden.

Vlaamse verbeteringspremie voor uitbreidingswerken

Deze premie subsidieert kleinere verbouwingswerken om een overbewoning van een te kleine woning op te lossen. Ze kan ook door huurders aangevraagd worden. Er gelden inkomensvoorwaarden.

Vlaamse aanpassingspremie voor ouderen

Deze premie subsidieert werken om de woning aan te passen aan de behoeften van inwonende 65-plussers. Ze kan ook door huurders aangevraagd worden.

Ondersteuning van het Vlaams Fonds voor Personen met een Handicap

De ondersteuning van het Vlaams Fonds voor Personen met een Handicap is een tussenkomst op maat voor aanpassingen aan de woning en hulpmiddelen.

Deze ondersteuning is er alleen voor personen jonger dan 65 jaar. Senioren ouder dan 65 jaar kunnen de Vlaamse Aanpassingspremie voor ouderen aanvragen.

Premies van Eandis

De netbeheerder Eandis biedt heel wat premies aan voor investeringen in energiebesparende investeringen, onder andere voor dakisolatie, muurisolatie, isolerende beglazing,…. Zowel huurders als verhuurders kunnen van deze premie genieten.

De huurcalculator

De huurcalculator berekent de aan de gezondheidsindex aangepaste huurprijs. De huurcalculator werkt niet bij huurcontracten die afgesloten zijn voor 1984.

Hoe werkt de huurcalculator?

Je moet enkele gegevens invoeren: jaar en maand van de ondertekening van het huurcontract, jaar en maand van de inwerkingtreding van het contract, de oorspronkelijke huurprijs (dat kan ook nog in Belgische Frank) en het jaar waarvoor je de nieuwe huurprijs wenst te weten. Je krijgt onmiddellijk antwoord.

Klik verder om naar Huurcalculator te gaan.

De Huurmap

Huurders die beroep doen op de woonloketten kunnen er ook een Huurmap krijgen. De Huurmap is een stevige map waarin je al je papieren rond uw huurwoning overzichtelijk kunt opbergen. Je vindt in de Huurmap ook veel tips en antwoorden op allerlei vragen over het huren van een woning. Je kan er ook diverse zaken in verband met je woning in noteren en vindt er verder nuttige adressen in terug. De Huurmap is een uitgave van de provincie Oost-Vlaanderen.

Klik verder om naar de praktische gegevens van de woonloketten te gaan.

Laatst gewijzigd op: 18 april 18