rss

Je huurcontract registreren!

19 juni 2018

Verhuurt u een woning of gaat u een woning huren? Dan is het zeker belangrijk om onderstaande informatie door te nemen want sinds 2007 is het verplicht om je woning te laten registreren.

Voor een gebouw dat alleen voor bewoning is bestemd, moet de verhuurder, m.a.w. de eigenaar, het huurcontract dus verplicht laten registreren. Hij moet dat doen binnen de twee maanden na de ondertekening. Ook de huurder mag het huurcontract laten registreren, maar is daartoe niet verplicht.

Voor een gebouw dat gedeeltelijk of niet voor bewoning bestemd is, moet ofwel de eigenaar ofwel de huurder een huurcontract dat met een schriftelijke overeenkomst opgesteld is, verplicht laten registreren. Dat moet binnen de vier maanden na ondertekening gebeuren.

Waarom?

Door uw huurcontract te laten registreren, krijgt het een ‘vaste datum’.

Dat wil zeggen dat niemand die datum nog kan betwisten en dat het contract bindend wordt voor derde partijen. Iedereen moet het respecteren, ook zij die het niet ondertekend hebben.

Als huurder bent u door de registratie van het huurcontract beschermd. Indien de eigenaar de woning die u huurt en die u als hoofdverblijfplaats gebruikt, wil verkopen, dan moet de nieuwe eigenaar het geregistreerde huurcontract respecteren.

Als verhuurder bent u ook door de registratie van het huurcontract beschermd doordat indien u het huurcontract registreert ( die u als hoofdverblijfplaats verhuurt), dan moet de huurder een opzegtermijn naleven om dat contract te beëindigen.

Klik hier om de folder te downloaden.

Voor meer informatie kan u ook steeds op de woondienst van Laarne, Wetteren of Wichelen terecht.

(bron: FOD Financiën)

Naar alle nieuws